Oy Dahlbacka Ab

  • alitustekniikka, torinäkymä

    Alitustekniikan
    edelläkävijä

Suuntaporaus

Suuntaporaus on maan alla ohjattavissa oleva hi-tec-porausjärjestelmä. Suuntaporausta käytetään menestyksekkäästi kohteissa, joissa kaivaminen on mahdotonta tai kaivamisen aiheuttamat liikennejärjestelyt tai jälkityöt aiheuttavat suuria kustannuksia. Suuntaporaus on erinomainen vaihtoehto esimerkiksi kaivamalla tehtävälle linjanrakennukselle. Suuntaporauksella voidaan tehdä jouhevia kaarroksia, porauspituus voi olla 600 metriä kerralla ja asennussyvyys jopa 25 metriä.

Suuntaporaus on monikäyttöinen menetelmä. Asennuksen tavoitteena voi olla esimerkiksi veden, sähkön, teleyhteyksien, viemäriverkon, kaasu- tai kaukolämpöputken vetäminen tai lämmön talteenotto maaperästä.

Suuntaporaus soveltuu vähäkivisille koheesio- ja kitkamaalajeille. Kaikille putkistotyypeille ja jopa viettoviemäreille tietyin varauksin. Rullakruunulla pääsemme porautumaan myös kallion läpi, tarvittaessa loivasti kaartaen.

Putkikoot:

Ø 20 - 1000 mm

Esimerkkikohteita:

suuntaporaus, oikorata
Lisää kuvia > 
suuntaporaus, oikorata suuntaporaus, oikorata

Lahden oikoradan alitus Keravalla

Dahlbacka toteutti n. 90 metriä pitkän oikoradan alituksen reilun kolmen metrin syvyyteen viemäriä varten. Maaperä oli erittäin tiheästi paalutettua pehmeää savea, johon oli paalutuksen jälkeen valettu kansi päälle.

Työaika kolme päivää, teräsputki Ø 219 x 6,5 mm.

suuntaporaus, Oulun kauppatori
Lisää kuvia > 
suuntaporaus, Oulun kauppatori suuntaporaus, Oulun kauppatori

Oulun kauppatori

Dahlbacka tuli apuun, kun torikahvilalta puuttuivat sähköt ja juokseva vesi. Porasimme vesijohdon ja sähkökaapelin mukulakivitorin alitse vain muutaman kiven kääntäen. Kauppa kävi koko ajan eikä torielämä häiriintynyt.

Ø 110 mm, PE-hitsaus

suuntaporaus, Vaasan asuntomessut
Lisää kuvia > 
suuntaporaus, Vaasan asuntomessut suuntaporaus, Vaasan asuntomessut suuntaporaus, Vaasan asuntomessut

Lämmönkeräysputkisto,
Vaasan asuntomessualue

Toteutimme suuntaporauksella yhteensä kahdeksan kilometrin mittaisen putkiston Vaasan asuntomessualueelle, merenpohjan alle lämmönkeräystä varten.

suuntaporaus, moottoritie, Mäntsälä
Lisää kuvia > 
suuntaporaus, moottoritie, Mäntsälä suuntaporaus, moottoritie, Mäntsälä

Moottoriliikennetien alitus, Mäntsälä

Nelikaistaisen tien alta vedettiin tarvittava putkisto vettä, viemäriä, maakaasua, sähköä ja teleyhteyksiä varten. Alituksen pituus oli noin 80 metriä.

suuntaporaus, Haapajärvi
Lisää kuvia > 
suuntaporaus, Haapajärvi suuntaporaus, Haapajärvi suuntaporaus, Haapajärvi

Paineviemäri omakotitalojen pihojen läpi, Haapajärvi

Haapajärvellä asensimme suuntaporaamalla noin kolme kilometriä paineviemäriä. Pisimmät poraukset olivat yli 400 metrin mittaisia ja porauksella alitimme useiden omakotitalojen pihoja sekä mm. yhden rantasaunan, joka sai seisoa rauhassa paikollaan. Kohde oli erittäin haastava, sillä maaperä oli pehmeää savea ja linja eteni vesipinnan alapuolella.

suuntaporaus, järven alitus, Kainuu
Lisää kuvia > 
suuntaporaus, järven alitus, Kainuu suuntaporaus, järven alitus, Kainuu

Sähköä järven ali, Kainuu

Vedimme 586 metriä pitkän suurjännitekaapelin suojaputkessa 3–8 metrin syvyyteen järven alitse Kainuussa. Toteutunut reitti kaarteli järven pohjan alla kalliota väistellen.

suuntaporaus, Toppilansalmi, Oulu
Lisää kuvia > 
suuntaporaus, Toppilansalmi, Oulu suuntaporaus, Toppilansalmi, Oulu suuntaporaus, Toppilansalmi, Oulu

Toppilansalmen alitus, Oulu

Kolme halkaisijaltaan 160 millimetrin vahvuista PE-putkea vedettiin Toppilansalmen alitse 18 metrin syvyydessä 20 Kv syöttökaapeleille.